5 biji bawang putih - ketuk2 manja
2 sudu cili boh - saya buat sendiri
1 kiub ayam
Daging - agak2 nak banyak mane
Sayur sawi - pon ikut suka
Kicap - sesedap rasa
Sos tiram - 2,3 sudu, tapi kadang saya ikut suka jugak
Tepung jagung - utk pekatkan
Mula2, tumis bawang putih, da kuar bau, tumis cili boh pulak sampai garing.. Pastu baru masukkan air, sampai mendidih.. Masukkan kiub ayam dan kicap sesuka hati, sesedap rasa... Masukkan pulak daging, fish ball kalo nak.. Skali jalanla sume ni... Sampai daging empuk.. Pastu, sos tiram..biarkan je sampai mendidih lagi.. Las skali bacuh skit tepung jagung ikut kesusaian nak pekat mane.. Dan seterusnya, masukkan sayur sawi.. Pastu, bolela makan...
Saya suke buat dua version.. Nak buat tak pedas sume, takde feel mama nak makan.. Sonye, buat dua version.. 1 pedas, 1 tak pedas.. Yg tak pedas, sama jugak caranya, bezanya, takyah tumis cili boh.. Skip je step tu.. :-)
Yang menariknya, bila saya nak makan, saya amik 1 sachet collagen powder ke dalam kuah hailam saya.. Sebabnya, saya nak elakkan makan collagen powder macamtu je.. Hahah.. Rasanya, opcosla hanyir kalo makan camtu je.. Bila makan dgn mee hailam, rasa hanyir collagen tu hilang camtu je... Kene kreatif.. Kita tau badan kita memang perlukan collagen, lagi lagi bila usia da meningkat... Suke tak suke, sedap tak sedap, kita memang perlukan collagen.. So, inilah caranya... Menarik tak?? ^____^
No comments:
Post a Comment