Monday, 24 November 2014

Supplement Masa Mengandung

Ibu ibu yang mengandung biasanya tak lari dari masalah, morning, evening, night sickness.. Depends pada orang kan.. Tak lari juga dari masalah kejang kaki, or cramp.. Juga gusi berdarah.. Letih, lesu, tak bermaya, tak bertenaga... Dan ada yang lebih teruk, darah tinggi, HB rendah, diabetes...

Sunday, 23 November 2014

Resepi Mee Hailam dan Collagen

Saya masak mee hailam untuk breakfast pagi tadi... Anak2 saya memang suke mee.. 'mimi' katenye.. Saya dapat resepi dari kawan baik saya... Sedap, minta terus resepi.. Macamane nak masak mee hailam.. Ni resepi saya nak share.. Yang saya buat ni taktaula untuk berapa orang makan, tapi bole makan untuk 1kg mee..

5 biji bawang putih - ketuk2 manja
2 sudu cili boh - saya buat sendiri
1 kiub ayam
Daging - agak2 nak banyak mane
Sayur sawi - pon ikut suka
Kicap - sesedap rasa
Sos tiram - 2,3 sudu, tapi kadang saya ikut suka jugak
Tepung jagung - utk pekatkan

Mula2, tumis bawang putih, da kuar bau, tumis cili boh pulak sampai garing.. Pastu baru masukkan air, sampai mendidih.. Masukkan kiub ayam dan kicap sesuka hati, sesedap rasa... Masukkan pulak  daging, fish ball kalo nak.. Skali jalanla sume ni... Sampai daging empuk.. Pastu, sos tiram..biarkan je sampai mendidih lagi.. Las skali bacuh skit tepung jagung ikut kesusaian nak pekat mane.. Dan seterusnya, masukkan sayur sawi.. Pastu, bolela makan...

Saya suke buat dua version.. Nak buat tak pedas sume, takde feel mama nak makan.. Sonye, buat dua version.. 1 pedas, 1 tak pedas.. Yg tak pedas, sama jugak caranya, bezanya, takyah tumis cili boh.. Skip je step tu.. :-)

Yang menariknya, bila saya nak makan, saya amik 1 sachet collagen powder ke dalam kuah hailam saya.. Sebabnya, saya nak elakkan makan collagen powder macamtu je.. Hahah.. Rasanya, opcosla hanyir kalo makan camtu je.. Bila makan dgn mee hailam, rasa hanyir collagen tu hilang camtu je... Kene kreatif.. Kita tau badan kita memang perlukan collagen, lagi lagi bila usia da meningkat... Suke tak suke, sedap tak sedap, kita memang perlukan collagen.. So, inilah caranya... Menarik tak?? ^____^

Monday, 3 November 2014

Shaklee Collagen Powder

Sebut je collagen, orang mesti terus terpikir untuk kedutan, penuaan... Yang suntik ada, yang makan ada.. Macam macam la... SHAKLEE pon ada collagen.. Tapi collagen shaklee ni dalam bentuk sachet, serbuk.. Ni saya nak cerita skit pasal collagen shaklee ni...

1. Mengandungi 4,000mg Kolagen RSS iaitu sisik ikan merah proprietari, sejenis kolagen tulen dan bermutu tinggi yg diestrak dari sisik ikan merah.
2. Ia adalah sangat rendah dalam berat molekular, sekitar 1,000 Dalton yang amat mudah diserao oleh tubuh dan membantu meningkatkan sintesis kolagen pada lapisan dermis yang berkesan.
3. 7 ramuan utama ye.. Tujuh... Banyak tu.. Digabungkan semua ramuan ni untuk mempertingkatkan keberkesanan kolagen dan menyokong kecantikan dari dalam dan luar.

       A. Kolagen dari sisik ikan merah
       B. Ekstrak biji Camelia japonica
       C. Ekstrak Pfaffia
       D. Elastin dari kolagen ikan
       E. vitamin C dan Vitamin B
       F.  Ekstrak kekerang
       G. Lactobacillus Acidophilus

Bila cakap je kolagen shaklee ni dari sumber ikan, mesti terbayang hanyir... Mane mane collagen pon lebih kurang camtu... Nak cantik, mestila kene berkorban skit.. Hihi, chewahh.. Takdela.. Collagen shaklee ni, ok je.. Rasa pon ok.. As for me, saya memang tak makan camtu je, saya bancuh dengan air sunquick, or ribena, or any drinks.. If bole nak makan camtu je, lagi senang.. Takyah da nak susah susah buat air... *macamla susah sangat nak buat air,kan MamaQ ni..* ;-)

Semakin kita tua, collagen dalam badan kita akan semakin kurang dihasilkan.. Tu yang buat kita nampak kedut dengan garis halus dan kulit pon makin kendur. Tapi bukan sebab umur je sebenarnye. Ada je orang yang lebih tua dari usia.. Baru 40 da berkedut.. Faktor2 kerosakan kolagen lebih awal adalah disebabkan juga oleh faktor luaran. Contohnya, matahari, radikal bebas di udara, air dan nutrisi, merokok dan banyak lagi la.. Tak larat nak senaraikan.. Sebab tula, kita kene makan collagen.. Untuk menampung kerosakan kolagen atas faktor faktor yang macam ni.. 

Inila cik Collagen Powder yang kita umpat umpatkan tadi... ^_____^


   Retail price aka harga bukan ahli = RM298.00
   Nak murah, kenela join ahli, RM65.00 je seumur hidup... 

Saya, MamaQ      0 1 9 6 0 9 0 8 7 0      adalah trusted SID anda... ^________^

Thursday, 30 October 2014

Kenapa perlu ambil supplemen?

Banyak sangat orang promote supplemen, kenapa ye? Ramai jugak yang da ada kesedaran nak ambil supplemen.. Nape jugak ye?? Dan kenapa kita perlukan supplemen? Nak kurus? Nak solid molid? Nak sihat akal, fizikal?

Kita kene amik supplemen sebab :-

1. Kita ni terdedah dengan pencemaran alam sekitar, tak kira pencemaran ape pon... Pencemaran radikal bebas dan pencemaran ni yang menjejaakan kesihatan badan kita..

2. Badan kita ni perlu dos yang lebih tinggi bagi sesetengah nutrien. Nutrien tu biasa dapat dari mane? Pemakanan kita je.. Kita penah amik tau tak, brape banyak vita A kita amik sekali makan? Vita C? Vita D? Omega? Kita memang tak tau.. Kalo tau pon, kita tak penah kira... I bet la.. :-)

3. Buah buahan dan sayur sayuran yang kita makan mungkin terjejas dan tercemar akibat racun serangga atau bahan kimia.. Kita tak tau tu.. Main beli je..

4. Mengamalkan gaya hidup yang tak sihat.. Merokok tu memang ofcosla, ramai sangat da.. Kurang bersenam pn ye jugak.. Tak sempat katenye.. Mau taknye, keje kat KL, jem lagi... Kan? ;-)

5. Rutin pemakanan kebanyakan rakyat malaysia yang tidak hiraukan diet seimbang.. Macam yang no 2 tadila... Takde makne eh nak kira...

6. Gangguan penyerapan nutrien daripada makanan akibat dari pengambilan kafein, gula dan garam berlebihan.. Errmm, sedapnye air manis, errmm, sedap ye fries letak garam lebih.. Nyum, nyum.. Haa, kan??

7. Kehilangan nutrien dalam makanan, terutamanya dikedai makan, fast food dan sebagainya... Kat kedai makan tu, kira sedap je, sihat tak sihat, lantak pi.. Kiki.. Kalo fast food, lagila.. Sedap, tapi camtula.. *u know what i mean* ;-)

Haa, tula sebabnye kenapa kita kene amik supplemen.. MUST! Sebab ape? Sebab yang paling penting, makanan seharian kita tak tentu cukup ke tak nutrien yang diperlukan badan.. Kadang2, masa masak tu nutrien da hilang.. This is the best way.. Amik supplemen..

SHAKLEE sentiasa selamat, sentiasa berkesan dan sentiasa mesra alam.

Saya Nisa Daud, 0196090870, sysupermama@gmail.com sentiasa membantu anda.. ^____^

Tuesday, 7 October 2014

Rose of the Dolomites

Walawehh, nama, kelassss... Nila rupa Rose of the Dolomites tu.. Nampak sangat mabeles,kan?? Memang sangat sedap.. Serius! 

I love this chocolate.. Paling best setakat ni.. Beli kat JPO.. Buy 1 FREE 1.. Chocolate ni memang agak mahal, which is RM 27.90 sekotak.. Dalam tu ada 14pieces je... Tekejut gak bila buy 1 free 1.. Upenye sebab, expired da dekat.. Beli bulan 8, expired bulan 10.. Tak penah makan, konon nak tryla.. Bila da makan, menyesal dan rugi tak beli 5, dapat 10.. Sedap kottt.. Haiiisshhh... 

Sekali lagi, cuci mata dgn coklat ni...

Pssttt, sape ada jupe coklat ni kat mane mane area KL Selangor, gitau naa... Da merata cari, tak penah jupe... I'm craving for this! 

Okeh, sekian!

Thursday, 25 September 2014

Stay-at-home-mom vs Working-mom

Setiap kerja ada cabaran tersendiri.. Its depends on how u handle it. Tak keje, dok uma pon bukan senang.. Kalo keje pulak, balik pon dengan hal uma lagi, pon bukan senang.. Saya ada dua dua pengalaman. I use to be a housewife before.. Act, its not a housewife, but it is house manager.. We manage everything.. We are not stay and doing nothing...

Working at manufacturing company for 5 years with 1kids is not really a big deal for me.. I'm doing my Master also and that is the start of my hectic life.. Keje sibuk, dgn weekend class, balik uma, dgn keje uma, anak.. Tapi rupanye tak teruk lagi tu kalo anak kita cume sorang... Haha.... *Sebab skang anak aii bukan lagi sorang and i'm working jugak*

After 5 years keje dgn manufacturing, saya decide berenti dan stay kat uma... 1st year as 'house manager', memangla rasa best.. Anak sorang je, takla kalut sangat, anta amik sekolah, kemas uma, mop uma, dan sebagai sebagainye la.... Masuk tahun kedua, da mula bosan... Bosan sebab rasa takde life... Padahal, anak tu bukan life ko ke Nisa??! Ngengade lebih... Hihi... Maksud takde life tu, rasa takde masa nak lepak2 dengan kawan2 *lepakla sgt*, nak g spa spa bagai *kononnye*, nak g gym *yolah tu*.... 

Dalam 3 tahun tu, saya cari apa passion saya.. Dari buat coklat, sampai buat kuih, buat bisnes online, dropship je pon, tapi sume tak sesuai dengan saya.. Dan akhirnya saya bertemu dan jatuh cinta dengan shaklee... Masa tu pon sebab saya nekad nak breastfeed anak kedua saya atleast 6 bulan... Dan itula permulaan saya dengan shaklee.. Tak cukup dengan tu, saya memang sangat minat mengajar... Dan dari kecik pon saya dok sebut cita cita saya nak jadi pensyarah... *sebenarnye sebab masa kecik dulu, pensyarah tu macam best je nak sebut...hahah*... Dan saya apply jadi part time lecturer kat private collage area selangor, kl ni.. Ada beberapa offer yang saya dapat, dan saya accept yang 'lumayan' *kikikiki* dan easy access... Masa tu saya start anta anak saya kat nursery... After anak saya yang kedua tu setahun.. 

And now, i'm working... After 3 years of 'doing nothing' kat uma... Memang sangat penat.. Keje dengan manusia, budak budak yang baru abis spm, nak didik, nak ajar bidang baru yang diorg tak jupe masa sekolah.. Sangat perlukan kesabaran yang sangat sangat sangat tinggi.. Keje lecturer ni tak abis kat opis je.. Kat uma pon kadang kene bawa balik keje, which is menuntut ilmu sendiri.. Confident yang saya dapat nak mengajar tu datang dari ilmu yang saya dapat dari continous study... Cemana nak mengajar kalo kita sendiri tak tau.. Ajaran sesat?? Jupe dengan bermacam2 perangai student memang fun.. Itu adalah sebahagian dari pengalaman yang saya suka.. Student yang kerek, student yang malas, student yang suke buat lawak, pandai amik ati, macam macam jenis.. But no worries guy *my lovely student*, saya tak simpan dalam hati.. Saya maafkan korang semua.. Dan maafkanla saya juga ye... *_____*.. Tapi yang saya realize, bila kita buat sesuatu yang kita suke, penat cemane pon, kita tetap rasa hepi... Penat yang sangat berbaloi.. 

Kekangan masa yang saya alami after da kerja ni adalah masa dengan anak anak.. Kelas dari pukul 7.45pg - 7.00ptg memang da jadi biasa.. Komitmen dengan kerja memang kene ikut.. Balik rumah, dari satu ke satu lagi kerja nak kene buat... Saya rasa macam anak anak saya terbiar, main 3 beradik sama sama.. Dan kesudahannye, saya akan tido around 1 o' clock.. But my passion saya dengan shaklee tak berubah.. Masa ada allocation time saya dengan shaklee... 

Stay-at-home-mom or working-mom, dua dua pon penat.. Dua dua pon ada cabaran tesendiri.. Duduk kat uma, keje tak penah habis.. Keje pon, balik still kene buat keje kat uma.. Equal.. It is about how u handle and manage...  Nak merungut, nak bising, nak marah, it wont solve your problem.. Makin stress adala... Jangan ditanya penat ke tidak sebab kita semua da tau jawapannye ape.. Smile and ikhlas.. Itula rahsianya... 

-MamaQ kate Sysupermama- 😁

Monday, 22 September 2014

Kuruskan badan dengan sihat?

Cinch Tea Mix jawapannya... Untuk penggemar teh atau kopi, alternatif yang kita bole ambil adalah dengan mengambil teh dari shaklee iaitu Cinch Tea Mix.. Teh ni mengandungi adunan propretari Teh Putih, Merah dan Hijau Matcha yang hebat dan special. Ia berfungsi untuk menambah tenaga secara semulajadi, menaikkan metabolisma badan dan ofcos sgt bagus untuk menurunkan berat badan. 

Ape yang ada dalam Cinch Tea Mix ni??

          Taurina
        * menggalakkan metabolisme
        * lebih bertenaga
        * larutkan lemak
        * membantu menghasilkan otot tanpa lemak

    Matcha Green Tea Powder – teh hijau gred tertinggi dari Jepun (the greener than green superfood)
        * antioksida yang sangat tinggi
        * energy booster
        * metabolisme booster
        * bakar kalori up to 4x

    White Tea Extract – teh yang menjalani pemprosesan paling minimum
        * membakar lemak-lemak berlebihan
        * menghalang penghasilan sel lemak yang tidak perlu
        * meningkatkan metabolisme
        * juga dikenali sebagai teh hijau bayi dengan mempunyai kandungan antioksida yang    lebih tinggi berbanding teh hijau

    Rooibos Red Tea Extract – tumbuhan herba dari Afrika yang juga dikenali sebagai “The Miracle Tea” atau “Long Life Tea”
         * melarutkan lemak
         * meninggikan kadar metabolisme iaitu pembakaran lemak
         * agen detox yang kuat 

     Red Tea Extract
              * Salah satu antioksidan yang dijumpai dalam teh merah, yang dikenali sebagai polifenol - pejuang kanser yang kuat
              * Polifenol membantu kerosakan badan yang disebabkan oleh radikal bebas
              * merupakan antioksidan yang begitu kuat dan dikaji sebagai pencegahan kanser dan sebagai agen yang boleh menghalang tumor dari merebak

Ragu ragu lagi?  Meh try dulu cinch tea ni.. Tambah lemon, 2biji pal sweet, memang sedap.. Cubalah! Badan bertenaga, rasa lebih aktif.. Saya la tu..:-)

cinch tea and pal sweet

MUST HAVE things in my handbag

Sinonim la handbag dgn pompuan.. Tak suke bawa handbag pon sudahnye kene bawa gak.. Lagi-lagi bila da ada anak... Nak tau tak ape favorite things dalam handbag saya. Yang mesti ada... Jom!



1. Wet tissue - saya fussy.. Tak suke anak2 comot, melekit.. 
2. Shaklee notebook - my references.. Everything inside!
3. Purse - ofkosla, kang cari 20sen pon takde kang..
4. Pen - tak suke pakai pen kat kaunter2.. Senang nak tulis kat shaklee notebook..
5. Pocket handwash - g kenduri kawen, makan kat memane, senang nak basuh tangan sampai bersih..
6. Nutriferon - kesihatan anak2 tak dijangka
7. Mosquitto repellent sticker - buatnye tetibe datang angin nak gi dusun ke, takdela anak2 kene gigit nyamuk
8. Cinch Tea Mix - my breakfast! Nak kurus kate kaww...
9. Ubat migrain - saya migrain.. 
10. Ubat demam ( ubat bontot ) - ye, sekali lagi, kesihatan anak2 tak dijangka
11. Swiss Card classic - sikecil yang berguna.. Gunting, pisau, tooth pick sume ada..

Haaa, ni la barang-barangnya... Banyakkan?? Dalam setiap handbag ada barang2 ni.. Yang sy kene kuarkan cume shaklee notebook je.. Berat tak handbag saya? U guess?? Okey je.. barang kecil2 sume.. Letak je dalam satu poket.. Lagi 'berat' kalo time nak gune takde.. Best tau...da macam bag doraemon... So, this is my choice... ^______^

Friday, 4 July 2014

eSell

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=65ae450c5536606c266f49f1c08321f2

Tuesday, 24 June 2014

Trip to Melaka Submarine Cable Station

Pergghh, tengok tajuk pon da nampak menarik.. But its really yes.. something yang kita tak tau, at all and now kita tau.. itula manfaatnya. 

Yesterday, kitorg beberapa org tto join trip bawa student pegi ke Submarine Cable Station kat Pengkalan Balak, Melaka.. Bertolak dari Bangi pukul 8, sampai dalam pukul 10 camtu.. Semua berjalan lancar, seperti yang dirancang, Alhamdulillah.. 

Saya ni yang kaki tengah sakit terseliuh pon, dgn tak berapa sihat, selsema, batuk, sakit tekak, nak jugak pergi walaupon seari dua after terseluih tu tak bole jalan.. Allah nak mudahkan ye tak, cemane pon, alhamdulillah, saya dapat join trip tu.. Da 2 ari jugak saya amalkan makan Vita C 2 biji nak bagi sembuh selsema.. Semalam pagi, elok pulak selsema dan arini, saya da bebas flu.. Tapi still continue juga makan 2 biji.. 

Vita c memang bagus untuk elak flu, batuk. kalo tak makan supplemen pon, bole jugak makan sumber vitac yang lain. Oren maybe. Yang baik, kita share, yang tak elok, memudaratkan, takyahla cube.. Bole tengok Vitamin C untuk keseluruhan benefit.

Kitorang baru sampai ni.. ni tengah sibuk sibuk amik pass.. Okla, taknakla cakap banyak, biar gamba jela yang berbicara ye.. ^____^

Taklimat dari pihak TM Submarine 


Ia adalah berkenaan laluan yang mereka jaga, berkenaan cara beroperasi dan macam2 lagi. Submarine cable station ni ada empat di Semenanjung Malaysia... Salah satunya adalah di Melaka, iaitu tempat yang kami lawat, yang kedua, di Mersing, ketiga di Kuala Muda dan keempat di Cherating. Keempat empat station ni mengawal selia route cable yang berbeza. Dan Melaka adalah station yang paling baru, iaitu di buka pada tahun 2005. Route yang di kawal selia oleh melaka station adalah Dumai-Melaka, Batam-Dumai-Melaka, satu lagi sy tak ingat, tapi kod dia SEA-ME-WE4.. Faktor usia, tu yang lupa tu.. ;-)

Diorang bawa kami kekawasan pantai dimana cable ditanam dan juga control room yang menempatkan computer computer untuk mengawal cable cable tersebut. Gambar dalam control room takde, saya takut nak amik.. Tempat tempat camni biasanya tak bagi amik gamba dan diorang da remind kami pon bekenaan tu. Control room beroperasi 24jam dimana memang akan ada staff yang memantau setiap route. apa yang menariknya, pergerakan kapal pon kita bole nampak dari komputer di contro, room sebab pihak TM jugak perlu memastikan kapal kapal tak jatuhkan anchor pada kawasan cable dasar laut berada.

saya sangat yakin, kalo kami tak pegi sana, kami takkan tau dan amik tau pon berkenaan dengan kedudukan cable ni. yang kita tau, kita bole berkomunikasi. itu je, kan...



Ini adalah antara cable yang diorg tunjukkan pada kami dan student, beserta sedikit penerangan berkenaan setiap cable. 



Alhamdulillah, sesuatu yang baru untuk kami.. New knowledge, new experiences.. Terima kasih kepada pihak TM kerana memberi kami peluang untuk tahu bagaimana submarine cable ni di install, cemane diorang kawal dan banyak lagi.. Kami berenti makan kat area Masjid Tanah, solat di hentian Seremban dan sampai Bangi lebih kurang pukul 5... Masing masing da kepenatan, tapi tetap happy.. Semoga ilmu yang kami dapat ni memberi manfaat kepada semua.. :-)

Wednesday, 11 June 2014

Shaklee National Conferences 2013/14

Kemeriahan di Shaklee NC masih terasa. 2 hari berkampung kat Sunway Convention Centre, banyak memberi kesan dan impak dalam membina semangat dan keyakinan diri. Saya ni cume Coordinator je, banyak lagi tangga yang saya kene daki.. Sr Codi, Key Codi, Sr Key Codi, Master Codi...

NC tahun ni adalah berdasarkan cycle tahun lepas... Cukup point, dapatla bilik.. Saya? Alhamdulillah, dapat.. Rezki.. Tapi saya tak stay hotel pon..balik.. Anak2 kat uma.. Weekdays keje, weekend pon berkampung kat sunway, sian anak2... Family 1st, keje 1st, shaklee pon 1st.. So, kene la pandai manage.. :-)

Ok, jom.. Layan gamba.. Biarlah gamba berbicara... Eceehhh... Zaassssss...


Award sy sepanjang 2 tahun dgn shaklee.. Alhamdulillah... More, next year..


View dari bilik... Tunjuk kat abg Qays, melompat2 dia.. Budak suka air, camtula... Hihi


Antara master fav saya... Atok laser dgn akachan...


Faizal tahir on show.. Marbeles and he's soooo sporting.. 


Antara suprise yang shaklee bagi to those yang dapat bilik.. Best, kan?? Yeaaaaayyy....

Best tak agak2nya.. Dapat kunci besar lagi... Tu tgkla kat gamba 1st tu... Tu adalah simbolik utk Car Bonus.. Shaklee tak bagi kereta, tapi shaklee bagi duit suh beli kete.. Taknak beli kete pon takpe.. Gunela duit tu untuk bende lain.. Suke ati.. ^_______^... Saya tak beli kete, bayar jela kete yang ada.. Tak pon, kete asben bayar, duit saya, saya simpan.. Ngeh ngeh... How i wish!! Hihihi...

Wanna join us?? Menambah mutu kesihatan?? Menambah income?? Menambah kawan?? PM me now... 019 6090 870... Or sysupermama@gmail.com.. Or kat FB juga.. Jangan cakap da terlambat, because, its better late than never... 

-MamaQ-

Tuesday, 10 June 2014

Petua merawat chicken pox : PART 2

Aritu saya da share beberapa tips or cara untuk merawat chicken pox. yang tu untuk kanak kanak yang umurnya baru 3tahun. susah nak paksa buat itu ini. minum air kelapa taknak, makan ubat susah. kali ni saya nak share tips pada anak yang da 7tahun. applicable untuk anak yang da bole denga kata dan tau nak baik cepat.

Asyik2 pasal chicken pox je MamaQ ni... Nak buat cemane, da anak2 marathon kene chicken pox.. Tapi kali ni sebab abang Qays yang kene, lain pulakla treatment yang mama bagi. 

Okeh, meh tengok beza perjalanan dan rawatan chicken pox adik Qaid dgn abang Qays.


Adik Qaid - day 1st kene, naik sikit2.. Sampai day 3 baru naik banyak. Bole refer ke entry sebelum ni Petua dan cara merawat chicken pox : PART 1. Pegi doktor Pakar Kanak-kanak Annur, favorite doctor is Dr Ar, doctor cuma bagi antiviral, ubat tahan gatal, calamine lotion. Apa yang mama bole buat, mama cume bagi Vitamin C Shaklee, sapu herbal blend and mandi dengan basic H.. yang bagusnya bila time camni adalah Nutriferon, super power imun booster, tapi dia taknak. Suh minum air kelapa pon susah.. jadinya, mama tak paksa pon.. ikutkan je dia.. tapi, total adik kene chicken pox sampai baik betul, adalah 12 hari. Haaa, amik, lame tak lame tu..

ok, ini pulak abg Qays.

Abang Qays - day 1 kene, mama bagi minum air kelapa terus. Sebab, lagi 7 ari, kitorang nak gi Langkawi jalan2 dgn atok nenek langat, dua2 ucu dgn acik. Disebabkan dia pon nak ikut g Langkawi, dia seriusly rela minum air kelapa and even makan nutriferon.. Kalo tak, susahnye nak suh makan nutriferon. Day 1 jugakla, chicken pox dia kuar banyak.. saya rasa sebab minum air kelapa. mana takye, sehari 2 biji terus bagi. Day 2 bawa jupe doktor, mama siap kene marah dgn doktor sebab bawa da lambat.. πŸ˜“..Doktor tak caye pon baru day 2.. Ape pulakla pekdah ye mama ni nak tipu doktor.. Ye dak?? Nutriferon pulak tiap ari 1 sachet. Day 3, da mula kecut.. And day 5, abis da sume chicken pox dia.. Tinggal tanda.. Kuping pon da takde.. tu yang amazing sgt tu mama rasa. 12 days dgn 5 days, banyak beza. So, abg Qays dgn happynye dapat ikut g Langkawi.. Yeaay for abg Qays.

3 ari lepas, my big sister, Nad call me, gitau macam nak kene chicken pox. Ahad tu admitted kat KPJ. I only manage to come and meet her yesterday. Sebab dia suh anta Nutriferon.. Dia kate, Qays aritu makan Nutriferon cepat baik.. Mama pon bole tak perasan sebab tu. Semalam, tengok muka dia bengkak sebab chicken pox baru nak naik.. Dia dala nak nikah next week.. Erkkkk... 😱Minggu depan tauuu... saya pon suh dia  mkn nutriferon tengahari tu jugak.. So, malam bolela dia makan lagi satu sachet. Pagi ni dia wasap, katenye da kecut dan da kering... Hahaha, then only now, i realize, that super power imun booster is really super power.. NUTRIFERON.. Alhamdulillah, tapi sume tu kan kuasa Allah.. kita cume mencuba je. Allah yang tentukan segala galanya. Kita usaha sedaya upaya kita.. Kan? 
                                     
Okeh, pasni kalo sesapa kene chicken pox, memang highly recommendedla nampaknya NUTRIFERON ni.. Kalo tak caye, bole cuba sendiri.. tapi kalo tak kisah chicken pox seminggu dua, dengan parut yang maha buruk, itu pilihan anda. No harm trying. Satu kotak cume RM181.25, ada 30 stick/sachet. Nak murah lagi, bole... Tapi kenela join ahli. Sebab harga murah ni memang KHAS untuk ahli.. Barang yg EXCLUSIVE memang hanya untuk orang yang EXCLUSIVE sahaja... πŸ˜„

MamaQ nak share sikit ape yang ada dalam Nutriferon ni. Kenapa dia bertindak sebagai super power imun booster... Enjoy your read yaa... 😍😍


Saya adalah independent distributor anda.
COD - Bangi, Kajang, Hulu Langat, Serdang, Putrajaya, Seri Kembangan.
sysupermama@gmail.com
www.sysupermama.blogspot.com

*Ia hanyalah ikhtiar kita untuk merawat sebarang penyakit.. Ape pon, kita kene percaya, hanya 1 yang berkuasa untuk mengubah segalanya...... ALLAH! *

Monday, 19 May 2014

Paper Bag Murah ~ buat sendiri!

Yippi... Buat paper bag sendiri nak? Punca saya buat paper bag sendiri ofcozla sebab anak.. Teacher's day punye cerita.. Da beli barang tupperware, cari goodies bag kat kedai buku, takde.. Pegi 4 kedai kot.. Haiisshh.. Sudahnye, buat sendiri.. Senang upenye buat paper bag sendiri ni.. U can do it also! 

Ape yang kita kene gune? 
1. A4 paper.. print ikut suke... 1 bag perlu 2 helai..
2. Gam
3. Pembaris


Step 2, gamkan dua2 A4 paper tu, dalam 1 cm ke, untuk lekatkan to each other.. Alamak, susah nak explain.. Tapi mehla tengok gamba ni. 2 helai kettas, digabungkan.


Pastu, lipatkan kertas yg da digabungkan tu kedalam, dalam ukuran 3cm ke, utk jadikan dia 'tulang' tepi beg. Imagine je paper beg yg biasa tu. Takpon layan gakla gamba kat bawah ni.. :-)


Okeh?? Settle tulang tepi beg.. Ni skang nak buat pulak tapak beg.. Again, imagine je beg yg sedia ada tu, lipatkan dia yg tepi tu, pastu baru lipatkan yg tengah.. 


And last skali, gamkan... Jadila camni.. Tadaaaa.... Ni.a hasil beg yang da siap.. Simple,kan? Jimat kos.. 


Besar beg ni bole masuk satu eco botol brand tupperware tu.. Macam yang anak saya nak bagi kat cikgu2 dia.. Anak happy, mama pon happy.. πŸ˜†


Selamat mencuba!

Tuesday, 13 May 2014

Petua dan cara untuk merawat chicken pox : PART 1

Saya nak share sikit antara petua yang saya guna pakai untuk merawat chicken pox atau demam cacar pada anak anak saya. Baru lepas Baby Yaya kene campak halus, sambung pulak adik Qaid dgn chicken pox..tak demam pon, tapi tetibe naik satu badan.. Da naik satu badan baru dia demam.. Sungguh aneh.. Hihi.. Tak sekolah la dia nampaknye.. 
Hari ketiga.. Baru bawa g klinik which is our favourite pakar, Pakar Kanak kanak Annur.. Qaid ni memang sangat serasi sangat dengan Dr Ar.. dengan doktor lain, dia tak berapa serasi, tak lut kate orang Johor... ahaks.. Beginning cerita tak best masa dia kecik pon dengan doktor Ar, mungkin tu jugala antara sebab dia serasi sangat dengan doktor Ar.

Hari keempat, memang da banyak da keluar chicken pox dia.. Sangat banyak.. Dala anak bujang yang sorang ni kuat menggaru.. mama ni,  doktor bagi calamine lotion, mama pon pakaikanla.. Dan inila hasilnye... Comel, comel, comel...

Ok, cerita tentang chicken pox, antara petua yang saya guna pakai, adalah;


1. Daun semambu.. Cari je, kat kampung kampung banyak.. Umah orang india pon biasanya ada.. 1st, Letak kat bawah tempat dia tido... Pastu blender daun tu, campur dengan calamine lotion.. Sapukan kat badan dia.. Saya tak pilih2, satu badan saya lumur.. Kalo bole, saya nak mandikan dia dengan calamine lotion.. Hihihi

2. Saya mandikan dia dengan basic H... Pelik? Ape nak pelik..Basic H multipurpose.. Mop lantai pon bole.. Basuh puting anak anak pon guna Basic H... Masih pelik?? Tak yah nak pelik sangatla... memang multipurpose.. Chicken pox cepat kering tau.. Tengok jela Qaid.. 2ari je gelembung2 tu..

3. And, saya control food intake dia.. Kacang, ayam dan segala macam makanan gatal, sorry to say, memang jangan harapla.. Sonye, takla dia menggaru sangat.. Garu garu sikit standardla budak.. Kan? ;-)

4. Pakaikan stokin kat tangan dia waktu malam.. Bukan nak dera dia tapi taknak bg menggaru... Dia memang akan tetap menggaru, tapi takla direct sangat dia menggaru guna kuku... Kuku ni berbisa.. Elok elok kita nak bagi dia baik cepat, lagi teruk pulak kang... Da la kulit dia memang sensitif..

5. Ni bila da kering, saya sapu pulak dengan herbal blend... So, lebih selamat dari calamine lotion. bye bye calamine lotion.

So, bole la kalo nak cuba petua saya tu. Dan pesanan untuk ibu ibu.. Sabar ye jaga anak yang tak sihat, lagi lagi chicken pox... Seksa kita tengok, seksa lagi anak kita.. 

Peace no war... Daaa... ^____^

Monday, 5 May 2014

Bumbo seat untuk baby dah sampai

Alhamdulillah, akhirnya bumbo seat for my baby girl da sampai.. Deliver sampai rumah lagi.. Kelassss... ;-).. Rezeki yaya, dapat bumbo seat murah tapi complete dengan tray skali, new set lagi. Tu pon sebab owner taska, Little Feetrah Child Care yang tolong belikan... Tolong belikan, means, dia mmg tak amik untung at all.. Belikan dan anta sampai uma, kebetulan sebab baby Yaya pon tengah demam campak, so mama mmg tak kuar kemana.. 

After long survey, mothercare, and beberapa online shop yang lain, this is mama's choice. kalo onlne shop, yang paling murah pon dalam LittleWhiz.. Yang lain, errmmm, sayang nak kuarkan duit.. And my baby's Bumbo Seat, definitely, sangat value for money... Lalalala.... 

Look at her big smile... Seriously mama happy sebab senang sangat bila ada bumbo seat ni.. 

nak tau tak ape kelebihan bumbo seat ni?


Angkut je dia kemana pon mama nak pergi.. G dapur, bawa g dapur skali.. g tgk tv, bawa skali.. biar dia tengok mama masak.. Belajar masak skali.. Hihihi... Yg paling best time nak bagi makan.. Tak la macam nak naik kaki dengan tangan nak menepis tangan dan kaki dia jugak..  sangat suitable untuk baby yang baru pandai duduk. selesa, memudahkan. anak ceria, mama gembira.. weeeee

Ok, done! Bumbo seat is here! ^_______^.. 

Solat Sunat Dhuha & Al Mathurat.....

Solat Sunat Dhuha dan Al Mathurat sangat sinonim dalam usaha memperoleh dan meluaskan, mencukupkan rezeki. Solat sunat dhuha ialah solat diwaktu pagi. Ia merupakan salah satu dari tiga solat sunat yang tidak pernah ditinggalkan oleh Nabi Muhammad SAW. Dan Al Mathurat dibaca selepas menunaikan solat Dhuha. *Ini yang biasa saya praktikkan*

Nabi S.a.w pernah bersabda, Allah telah berfirman :

"wahai anak Adam! Bersembahyangla untuk Aku diawal pagi, niscaya Aku akan mencukupimu diakhirnya."  (Riwayat Ahmad)

Solat Dhuha dikerjakan pada ketika matahari sedang naik, iaitu anggaran dari jam 8 pagi hingga 11 tengahari. Dilakukan sebanyak 2 rakaat. Tetapi bole juga dilakukan 4, 6, 8 dan sehingga 12 rakaat dan setiap 2 rakaat, satu salam. 

Cara-cara menunaikan solat Dhuha, 

a) bacaan niat solat sunat Dhuha, Ertinya "Sahaja aku solat sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Taala"
b) rakaat pertama - surah Al-Fatihah & As- Syam
c) rakaat kedua - surah Al-Fatihah & Ad- Dhuha
d) selesai salam, berdoalah yang bermaksud,

" Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikannya, kecantikanMu, keindahannye keindahanMu, kekuatannya kekuatanMu, kekuasannya kekuasaanMu, perlindungannya perlundunganMu. Ya Allah jika rezki masih dilangit, turunkanlah, jika dibumi, keluarkanlah, jika sukar permudahkanla, jika haram, sucikanlah, jika jauh, dekatkanlah. Berkat waktu Dhuha kecantikanMu, keindahanMu, kekuatanMu, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang telah Engkau limpahkan kepada hamba hambaMu yang soleh"

Disini saya sertakan bersama, pengertian dan kelebihan membaca Al Mathurat. Semoga ia memberi kita faedah dan semangat untuk mengamalkannya. InsyaAllah.. Sicomel ni bole cari kat MPH or mane2 kedai buku.. Cuma RM2 je.. Ada macam-macam jenis.. RM1.80, RM1 pon ada.. :-)


Pengertian Al Mathurat

1. Al Mathurat merupakan wirid dan doa harian yang diamalkan oleh rasulullah SAW.
2. Segala wirid, doa, zikir didalam Al Mathurat ini akan memantapkan jiwa disamping memiliki keutamaan dalam segala aspek kehidupan, mendidik hati agar sentiasa merindui Ilahi dan memberila kelapangan hidup dan kesihatan jasmani.
3. Tidakla kita membuang masa begitu sahaja. Bertasbih dan berzikir dgn zikir mathurat pagi waktu pagi dan petang.
4. Kepada yang telah mengamalkannya, akan merasa perbezaan dengan hari hari yang tidak dimulakan dengan Al Mathurat. Begitula besarnya kekuatan roa dan wirid yang terdapat dlam Al Mathurat. 

Kelebihan membaca Al Mathurat :

1. Tidak dihampiri syaitan
2. Rumah dan keluarga terselamat dari perkara yang tidak diingini
3. Allah mencukupkan ape yg sangat diperlukan dari urusan dunia dan akhirat
4. Orang yang membacanya kemudian dia mati pada hari atau malam tersebut, maka Allah akan menjamin untiknye syurga
5. Selamat dari segala sesuatu
6. Allah menyempurnakan nikmatnya keatas orang yang membacanya
7. Allah berhak untuk meredhainya
8. Tidak ada sesuatu yang mendatangkan mudarat keatanya
9. Terhindar daripada syirik
10. Selamat dari bisa atau sengat semua mahkluk yang beracun
11. Dimudahkan menyelesaikan hutang-hutang
12. Berhak mendapat syafaat di hari kiamat
13. Sesiapa yang membacanya diwaktu pagi, dipelihara Allah hingga ke waktu petang. Sesiapa yang membacanya diwaktu petang, akan dipelihara Allah hingga kewaktu pqgi.
14. Mengamalkannya umpama mengamalkan sunnah Rasulullah dari sudut zikir dan berdoa

Dan berbagai2 lagi kelebihan.

Tuesday, 29 April 2014

Demam campak kepada baby dan cara merawat

Patutla dalam seminggu ni on off demam, ingatkan nak tumbuh gigi.. Excited mama ingatkan gigi da nak kuar, rupanye, nak demam campak! Owhhh, NO...... Sebut demam campak je, sure sume orang pon teringat gatal... kesiannye. 

Tanda2 demam campak pada baby Yaya

Demam on off. da elok dan demam semula... sampaila sabtu aritu, demam lagi, mama sponging macam biasa, nampak ok la, better.. bila nampak da sihat tu, jadinya ahad tu gi la jalan2 tgk baby maklong ikin.. Nak balik la baru maklong ikin tegur, ingatkan ruam.. Mama pon masa tula baru nak tengok dan terkejut, errrkk... da penuh kat kaki.. 

Antara petua yang kita bole guna:-

1. salah satunye adalah air kelapa. biasanya kalo demam campak je, orang tua sure suh cari air kelapa. bagi minum. apalagi, terus mama pi cari air kelapa... Bukanla nak bagi banyak pon, tapi bagi asal bole. Sikit sikit je dahla.. Sesuaila dengan umur dia yang baru 7 bln lebih tu... sebenarnye, anak minum sikit je, yang lebihnye, bolela mama minum abiskan... Kikiki.. cerdik jugak mama ni.

2. ada lagi petua org tua2 yang kita bole guna pakai iaitu, guna daun semambu @ daun mambu which is kita letak kat bawah tempat tido baby... or, kita bole blender daun tu, sapukan kat badan baby. fungsinya nak elakkan gatal tapi tak membantu sangat pon.. but, bole try.

3. Ada juga yang bagi petua, sapu dengan tepung ubi.. 

4. dan macam2 petua lagi.. Nak taknak ikut je... 

since daun semambu mmg susah nak cari, sonye mama pon gune gakla calamine lotion sementara nak tunggu daun semambu... adala a few kawan2 mama yg baik hati nak tolong anta esok.. Alhamdulillah, syukur ada sahabat yang baik... *selingan*. so, for now, gune dulu calamine lotion, janji dapat kurangkan gatal.. 

AWAS! Calamine lotion ni beracun... Pakaikan kat badan, kaki or kawasan yang kita yakin dia tak pegang dan tak masuk mulut.. Tu yang paling penting.... And alhamdulillah, better! Takla dia nangis beria tibe tibe sebab gatal walaupon she's still crancky.. 

Untuk mama pula, upkan vita c dan nutriferon supaya baby Yaya cepat sembuh.. Nutriferon kan imune booster yang sangat baik.. Rugi tak amik, lagi2 memang tengah tak sihat ni.. Vita c memang tak penah amik sebiji.. Tiap tiap ari 2 biji.. Untuk kulit pon sanggup amik 2, inikan pulak bila anak tak sihat... Lautan api sanggup ku redahi...

Nila wajah kesayangan mama yang tak tengah tak sihat... Muram je muka dia dok dalam kolam belon tu. kesian tengok.. dengan bertepek cool fever kat dahi.. tu blom tengok belakang tengkuk, belakang badan sume yang bole mama tampal... 



Arapnye baby Yaya cepat sihat.. Mama pon kenela EL.. Rabu ni ada kelas, tapi tahla, bole buat kelas ke tak.. nak bawa baby Yaya g school mama, kang ada pulak org 'tua' kene campak pulak, kang... Tak pasal pasal nama mama juga yang orang sebut... Hihi..

Okehh, till we meet again.. Daaa...

Friday, 25 April 2014

AWAS!! Bahaya menggunakan Vivix!

Dengar tajuk pon da takut da.. Bukan nak takutkan, tapi vivix memang bahaya. Vivix mengandungi RESVERATROL yg membantu melambatkan penuaan. Orang yang mengamalkan vivix ni awet muda tau. Huh, takutkan? 

Dalam kajian yang dijalankan, ramuan Vivix ni telah menunjukkan yg ia memberi impak kepada 4 mekanisma utama penuaan pada tahap sellular.


1. Kerosakan DNA
- mesti ramai yang tak tau, sel dalam badan kita ni diserang oleh hampir sejuta serangan yang merosakkan DNA. Serangan ni la yang buat pengkalan data genetik dalam badan kita ni menghasilkan satu "typo" iaitu kesilapan dari yang asal. Yela, da kene serang, berubahla juga.. Tak banyak, sikit mesti berubah.. So, ramuan dalam vivix ni mampu melindungi dan memperbaiki sellular DNA.. Ni bkn ckp je tau, diorg buat kajian ni... Bkn badan je typo kalo kene serang, dengan menaip skali bole typo.. ;-)

2. Pengawalan Genetik
- pengawalan genetik ni menyumbang kepada kemerosotan umur pada tahap sellular. Maksudnye, tua sebelum waktunya.. Hihi.. Ujian klinikal pon diorang da buat, hasilnya, diorang nampak ramuan Vivix ni mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang membantu melambatkan penuaan tahap sellular.

3. Sel-sel da kurang kuarkan tenaga
- dalam badan kita, ada penjana tenaga juga tau. Mitochondria namanya. Mitochondria menghasilkan tenaga yang kita perlukan. Apabila kecekapan mitochondria menurun, automatiknya, fungsi sel pon menurun.. Logik tak? Diorg buat ujian da... ;-).. So, ramuan Vivix nila yang menggalakkan biogenesis iaitu pembentukan baru mitochondria, supaya dapat meningkatan tahap tenaga dalam sel!

4. Penimbunan Protein AGE
- eh, ape tu AGE eh? AGE = Advanced Glycation End Products...bila protein AGE ni lebih sgt, ia boleh menyebabkan kerosakan yang akan menggangu keutuhan sel. Makanya, ramuan Vivix ni, melambatkan pembentukan protein AGE. So, takdela lebih sgt sampai bole tosakkan keutuhan sel.. Kan?? :-)

Ok, paham da?

Sonye, nak kesimpulan tak? Sambung sikit lagi...Vivix ni antioksidan.. Orang ni kan kalo cakap pasal antioksidan je, terus ingat awet muda.. Sape tak nakkk.. Hihi.. Tp, bukan takat awet muda, simptom2 penuaan pon kurang.. Mata tak rabun, kaki tak sakit.. Macam macam la.. Tak larat nak sebut.. bahaya kan kalo nampak muda?



Ni saya punye vivix.. must have kat uma. husband saya yang mula2 dulu tak nak makan pon skang makan. bukan nak awet muda sangat pon, tapi nak sihat. dapat awet muda, itu bonus. Alhamdulillah.. setakat arini da masuk 10 botol da. rasa memang marbeles. Kalo tak best, tak ok, tak abis sebotol da stop.. ^____^

Saya MamaQ idependent didtributor anda.. Pos seluruh malaysia, penghantaran aka COD adalah meliputi Bangi, Serdang, Balakong, Kajang, Putrajaya dan Hulu Langat. Bole hubungi sy di 0196090870, sysupermama@gmail.com... Semua customer saya berhak mendapat consultation percuma dari saya.. Special gitu.. :-)

Friday, 11 April 2014

Shaklee memang best

Best shaklee ni, sesuai dengan tajuk entry saya yang nak mengampu shaklee walaupon tak dapat extra income pon atas ampuan itu.. ;-).. Tapi shaklee memang best pon.. Nak jadi ahli da la murah gile, RM75 je.. RM65 untuk membership, Extra Rm10 untuk postage.. Standardla kan, toilet pon 50sen skang ni... Postage mestila ad chargekan? Seumur hidup kot RM75 tu.. Ape ad hal.. Shaklee bagi lagi banyak dari tu.. Hihi.. Btol ni, tak tipu.. Harga pon murah, banyak tau beza jadi ahli dengan tak.. Shaklee bagi juga choice, if taknak bayar membership RM75 tu untuk seumur idup, bole gak dapat free membership.. Kene beli barang up to RM600... Confirm free membership, jimat RM75,, dala jimat RM75, dapat pulak cash back bulan depannye.. Haiisshh, sape nak bagi? Saya? Memang takla.. Kiki.. 

Macam skang, saya da layak untuk dapat CAR BONUS.. Da bulan kedua da ni dapat car bonus.. Name je car bonus.. Bukan wajib beli kete pon... Ikut sukela nak beli ape.. Nak beli handbag MK ke, handbag FURLA ke, ikut sukela.. Duit sendiri.. Shaklee bagi je.. Dia bukan amik tau pon nak beli ape.. Hihihi... Pastu bole g 6 ****** vvip trip.. Sy nak g umrah tahun depan.. Bawa husband skali.. Insyaallah!

Sape yang cakap tak best tu, tak cinta la maknanye... Sy cinta shaklee.. :-) and i'm proudly announce, i'm Shaklee Independent Distributor with ID 886672.. Bole pos kemane je, COD di area, Bangi, Seri Kembangan, Serdang, Putrajaya dan Balakong.. Do contact me at 019-6090870 , wasap bole, msg bole, kol pon bole or email, sysupermama@gmail.com..


                       


Thursday, 10 April 2014

Bumbo seat for Yaya

Galakla MamaQ ni nak beli Bumbo seat utk si princess sorang ni.. Masa zaman2 abg, mama xd kisah pon nak beli.. Papa g tgk kat mothercare 1Utama, since papa mmg suke sgtla shoping kat mothercare tu.. Tapi mahal sgtla pulak! Hoho... Kedai dpn MomOurs tu murah sikit.. Tp still rasa mahal jugak.. Sudahnye mama ckp, beli online jela.. Byk bole cari.. Hasilnye, yeayyyyy... Paling murah RM189.90.. Okla tu, dr RM269.. Tp tak beli2 juga sampai skang.. Adessla mama.. 

                             
                         Ni la Bumbo seat ye.. Tp sy nak color rose or pink... Hihi

Dala aritu tak jadi beli Avent Steamer & Blender.. Nak beli tapi tetibe rassa tak perlu pulak.. Baby Yaya mkn da mkn porridge.. Masak porridge, letak sayur, letak ikan or ayam, blender.. Done.. Barula berisi sikit badan si princess.. Baru 2 minggu mkn camtu, da naik stengah kilo.. Kalo tak, sebulan nak naik 100gram pon susah.. Mmg comey lotey baby mama sorang tu.. Gegirlla katenye.. Hihi... Sonye, mama takyah pikir byk plus membazir blender ad tapi nak mengade juga beli steamer blender tu.. Gune jela ape yg ad.. Selamat duit papa.. ;-)

Bumbo tu nak beli sbb senang nak bg mkn Yaya.. Kalo tak, macam nak bergado mama nak bg dia makan.. Kecil2 pon, gegirl pon, tapi lasaknye mcm la abang2nye juga.. Terpengaruh dgn cerita kesenangan bagi anak mkn, mama pon nak beli.. Yooo, Bumbo, u'll be Yaya's later! Daaaa....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...